LEKKERE OPENINGEN IN AMSTERDAM

Er wordt al zoveel over de fotografie geschreven, dat we het maar eens over de kwaliteit van de openingen van fototentoonstellingen gaan hebben. In willekeurige volgorde een zevental plekken waar het op openingen goed toeven is.

De WM Gallery, Elandsgracht 35, lijkt bij openingen wel een Poolse ambassade. Niet geheel verwonderlijk, want naast de extraverte galeriehoudster/fotografe Wanda Michalak zijn de Polen ook rijkelijk en nadrukkelijk aanwezig in de Nederlandse fotowereld. Het zijn geschoolde drinkers en dat merk je bij vernissages. WM is allesbehalve gierig en de drank wordt dan ook zeer regelmatig aangevoerd in witte plastic bekertjes. Intimi krijgen zelfs een glaasje wodka van Paul, Wanda’s Zwitserse echtgenoot en rustige tegenPool.

Galerie RudolfV. Kerkstraat 427. is niet een echte fotogalerie , maar een galerie die naast beeldende kunst altijd fotografie brengt. Met in het verleden o.a. Marlo Broekmans, Peter Ruting, Oscar Voch, Paul Fleming, Yvette Zellerer, Annuska Steixner en recent Sacha de Boer. Rudolf en Catherina van Lith maken heel veel werk van de Bourgondische openingen: de wijn is er prima, de hapjes zeer smakelijk en een gastronomisch hoogtepunt vormt altijd de entree van de oesterman, op wie het artistiek / mondaine publiek zich vol overgave stort. Maar zoals eigenlijk overal is ook hier het netwerken voor velen misschien wel het belangrijkste.

Waar je ook behoorlijk in de watten wordt gelegd is bij de Hup Gallery, Tesselschadestraat 15.

Grote baas Roy Kahmann (met onafscheidelijke pet) en Yvonne Feil (ja, de echtgenote van Foam’s Marcel Feil) doen er echt alles aan om je er thuis te laten voelen. Aan de uitbundige bar vergeet je bijna waarvoor je bent gekomen: o ja, natuurlijk voor de fotografie! Waar ook helemaal niets mis mee is. In zijn kleine dochter – ook met pet – heeft Roy voor de toekomst al een geschikte opvolgster. Want wee je gebeente als je bij een presentatie van het prachtige handzame Gup Magazine, het tijdschrift lichtelijk vouwt. Dan kun je van de ernstig kijkende kleine Kahmann een reprimande kijken. Alleen de rode kaart ontbreekt dan nog…

Bij zowel Foam (Keizersgracht 609) als Huis Marseille (Keizersgracht 401) is het zeker in de zinderende zomer heerlijk om met een drankje in de weldadig / klassieke tuin te staan. Mooie gelegenheden ook om lekker met collega’s, kennissen, vrienden wat bij te kletsen. In het Foam kan dat ook heel goed beneden in het Foam-café. Bij beide musea is de wijn heel lekker. Foam schenkt ook een prima rose. Aanbevelingswaardig. Kortom: Marloes Krijnen en haar collega museumdirecteur Els Barents zijn uitmuntende gastvrouwen! Om alvast aan denken: op 13 december 2006 bestaat Foam vijf jaar. Bij de opening op 13 december 2001 was de gehele fotowereld aanwezig en stond het buiten zwart van de fietsen. Marseille was twee jaar eerder al geopend en vierde het eerste lustrum in 2004 met een draaiorgel met ballonnen en Amsterdamse deuntjes

De charmante Ella Arps, van Arps Gallery, Arubustraat 1 (bij Surinameplein en Hoofdweg), die in een vorig leven in de theaterwereld furore maakte met haar organisatorische capaciteiten, heeft in korte tijd in de fotowereld een mooie reputatie verworven voor de zeer smakelijke vernissages. En zeker ook met mooie tentoonstellingen van onder anderen Robert Rizzo, Els Botman. en Anja de Jong. Een absolute aanrader zijn de door haar zoon gecomponeerde, bijna verslavende Braziliaanse cocktails. De exquise hapjes zijn ook zeker niet te versmaden!

Tot slot de piepkleine maar fijne Six-Images photogallery, Boomstraat 6 (t/o Noorderkerk), waar door de bescheiden Poolse – al lang in Nederland wonende – galeriehouders werkelijk verrukkelijke wijn wordt geschonken en ook lekkere hapjes geserveerd.

11th februari 2014 at 12:34Aloys Ginjaar