HOMMAGE AAN JOHAN CRUIJFF

_MG_0036_600 - Cruyff

 

Op deze site, met ruim veertig foto’s van de afgelopen veertig jaar, is één van mijn meest dierbare foto’s die van Johan Cruijff. Als een Rudolf Nurejev – die ik vier jaar eerder al gefotografeerd had – onnavolgbaar het strafschopgebied van de tegenstander binnendringend. De bal weet nog van niets, maar Cruijff’s schaduw gaat hem reeds vooruit. En op het moment supreme druk ik – naast het vijandelijke doel zittend – op de knop van mijn Nikon Photomic met 105 mm f. 2.5 lens. Op de foto zie je alleen Cruijff en ver daarachter de scheidsrechter en nog verder een grensrechter.
Van de overige 21 spelers geen spoor.

Vanaf eind jaren zestig tot in de gouden jaren zeventig van Ajax, kwam ik regelmatig in het legendarische Stadion De Meer, in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Het ging me dan vooral om de sfeer van misschien wel de mooiste tijd van het Nederlandse clubvoetbal, van de beste Nederlandse ploeg ooit, driemaal winnaar van de Europa Cup.

Zie deze foto dan maar als een hommage aan één van de grootste Nederlandse sportlieden aller tijden, die afgelopen zaterdag nog een dik kwartier mocht meespelen in de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp, in het gloednieuwe Emirates Stadion in Londen.

11th februari 2014 at 12:35Aloys Ginjaar